Ikke kast eggeskallet.

Nå i påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge. Det vil si at vi spiser vi ca. 21 millioner egg i løpet av de 5 påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Hver nordmann spiser gjennomsnittlig 1 egg hver påskedag. Tenk deg om før du eventuelt kaster eggeskallet i bosset, for eggeskall er godt for planter og jordsmonn.

Eggeskall gir god gjødsel.

 • Noen legger knuste eggeskall rundt bed blomsterbed eller grønnsaksåkeren for å holde Skogbrunsneglen unna. Sneglene er slimete og vil helt unngå å gå over skarpe gjenstander.
 • Eggeskall kan også bli til god gjødsel. Det er kjent at egg i komposten er bra, men visste du at du også kan legge eggene i en bøtte med vann for så å lage god gjødsel for plantene dine? Setter du bøtten i solen går prosessen fortere enn om den står i skyggen.
  Plantene er ikke så storforlangende som du du gjerne tror. Når eggene har lagt i bøtten noen uker, og begynner å lukte litt, ja da er den klar til bruk.
 • Brennenesler kan man også behandles på samme måte og gir en fantastisk gjødsel det også. Den skal i tillegg holde skadedyr unna.

Hagetrender vist på hagemessen

Hagemessen i Lillestrøm ble arrangert i helgen. Det var stor konkurranse om å ha de fineste blomsterstandene. Årets blomstertrender kommer tydelig frem på slike messer.

Det som gikk igjen på messen var sitron- appelsin trær, pil trær i alle former og fasonger, og planter som du ikke pleier å se i butikkene. Prisene på blomstene var ikke noe billigere enn i butikkene, men folk kjøpte som om de aldri hadde sett blomster før. Forstår de godt jeg for det hadde jeg selv gjort hvis jeg ikke tok fly.

Pergolaer og portaler var å se på alle blomsterstandene.

På denne standen til ett dansk firma solgte de kjempe mange pil trær i alle former og fasonger. Han hadde tatt med seg 100 bunter med pil uten rot og etter at messen hadde vært åpen i 2 timer hadde han bare 7 bunter a 100 stykker igjen. Han smilte fra øret til øret da han fortalte det.

Ting som ser rustent ut preger fremdeles motebilde.

Tommy Tønsberg har tidligere vært redaktør i Norsk hagetidend driver nå Garden Living som selger det man trenger og ikke trenger til hagen. Kenneth og Tommy ble begge rødmosen i kinnene etter at messen hadde vært åpen halvannen time. De ble nesten utsolgt etter første dagen.

Tommy Tønsberg får så vidt ett lite pusterom mellom kundene. Jeg fikk kjøpt to eksemplar av den siste boken deres som heter Spiselig på liten plass. Påske krimen er byttet ut dette året.

Uterom sin stand var nydelig. Jeg snakket en del med innehaveren og han fortalte at det var knall hard jobbing for å få elt til på så kort tid. Det nye for året er at det skal være røyk i vannet sammen med lyset. Det var en utrolig tøff effekt.

Hortensia og tulipaner plantet i en nydelig form. Man kan ikke annet enn å bli glad av å se slike nydelige blomster.

Fossefall i begge ender av karpedammen. De hadde holdt lenge for å få laget bordet som vannet renner på helt innerst. Jeg var nødt til å spørre om det var Darren Saines som hadde laget denne hagen. Ikke bare for at jeg traff han foran standen, men fordi den var så utrolig nydelig. Innehaveren var også veldig hyggelig, og veldig rimelig når det gjelder å tegne hager.

En litt mer tradisjonell beplantning for oss fra vestlandet . Rododendronbuskene trives veldig godt her.

Gult er alltid populært nå som det snart er påske.

Bærekraftig uterom har gjenbruk som motto. Alt kan brukes til noe hvis du er litt kreativ sa kvinnen på standen. Jeg er helt enig med henne i dette. Se bare hva de har fått til her.
Veldig kreative blomsterbed

Gamle bildekk kan du sette oppå hverandre og hvis du vil lage deg en kompostbinge. De ble fine da de ble malt i friske farger.

Liggende pallekarmer kan fint brukes til å plante grønnsaker i.
De kan også brukes til å skjerme av ett uterom.

Håper du fikk litt inspirasjon og ideer for hagen. Jeg syntes det er veldig hyggelig å dra på slike arrangementer. Det er kjekt å treffe nye og gamle hagevenner. Knytte kontakter og få gode tips og råd som man tar med seg videre.
Ønsker deg en kjempe fin dag.
Elisabeth

Overraskende resultat etter plantetest.

Solen varmer, fuglene kvitter og vinterjakkene er pakket bort for denne gangen. For meg er denne tiden den aller beste. Alle vinduskarmer blir fylt med potter som spirer og gror.

For andre ser det gjerne ikke så pent ut, men for meg er det helt fantastisk. For en lykke det er å produsere sine egne planter helt fra bunnen av. Hyggelig er det å kunne gi en plante eller tre til en god venn eller nabo også.

Test av planteutstyr.

Jeg ble forespurt av Nelson Garden om å prøve ut deres nyeste patent Rootmaster, og det har jeg nå gjort. Jeg plantet to typer blomster for å se hvilke blomster som har best utbytte av denne nye patenten.

Klokkeranke 200-400 cm

Rootmaster fra Nelson garden

Jeg plantet stemor som ikke har så mye rotsystem og Klokkeranke som blir oppimot 4oo cm og har ett kraftigere rotsystem. Det var tydelig å se at Klokkeranken trivdes veldig godt i Rootmasteren, mens Stemorsplantene ikke hadde samme effekt. Stemorsblomstene likte seg aller best i plastboksene som tidligere har vært små godt i.

Skal du plante for eksempel klatreblomster, erteblomster eller solsikker vil jeg anbefale Rootmasteren.

Hvis du skal plante mindre blomster er mini drivhuset med jord briketter en renslig og enkel måte å plante på. Ungene elsker å plante i disse for det er så gøy å se hvordan brikettene utvider seg og frøene liksom forsvinner ned i midten når de heller vann over dem.

Noen sverger til å plante i små potter Grunnen til dette er at små potter holder jorden varmere enn store potter, og det skal gi ett bedre resultat.

Jeg forøkte meg også på dette denne gangen, også med stemorsplanter. Jeg brukte samme så jorden og plantet de akkurat på samme tid. Resultatet var at de ble tre ganger så store i plastboksen.

Lokket bidrar til å holde på fuktigheten og gir en drivhus effekt.

Merking av blomstene. For å ha noen lunde kontroll på hva jeg har plantet, fester jeg planteposen på esken med tape. Når jeg planter så mange sorter blomster er det rett og slett umulig å huske navn, høyde og farge på de alle.

Nå var det på tide å potte om (prikle) småplantene mine. Det er virkelig forskjell på kvaliteten på de frøene. Jeg må si at spireprosenten på frøene fra Nelson er bortimot 100%. Tidligere år har jeg handlet fra en svenser Impecta.se. Litt billigere er frøene, men det hjelper ikke stort når spireprosenten er bortimot 50%.

Det er her det lett for å gå surr på hvilke planter som er hvem.

Merking av hver potte driver ikke jeg med her. Jeg sorterer de etter farge-kombinsjon og høyde, og setter bare de blomstene som skal i samme bed i samme kasse. Så to av disse kassene skal i det store bedet på hytten.

Disse kassene ble plassert under takvinduet på soverommet, og her skal de få stå til de skal plantes ut om en måneds tid. Nå er det tid for-utvikle purre og brokkoli så det står på dagens program.

Slik kan du få mer frukt på trærne dine.

Alle trær som har frukt med steiner (Morell, Kirsebær, Kiwi og plommetrær) bør beskjæres mellom desember og februar.

Eple og pære trær kan også beskjæres fra februar og utover. Det er lettere å klippe de nå når grenene er fri for sevje.

De brenner lettere, avgir mindre røyk og går bedre gjennom løvkvernen når de er tørre.

Grunnen til at Morelltrær bør beskjæres tidligere enn andre frukttrær, er at de er såkalte blødere. Blir disse trærne beskjært etter at sevjen har kommet tilbake til greinene kan du risikere å miste frukten. Beskjærer du for sent, kan du i verste fall risikere at treet dør. Det er derfor ekstra lurt å smøre sårbalsam på disse trærne.

Jo flere grener treet har, jo mer frukt, eller?

Store kraftige frukt trær gir helt sikkert en god avling tenkte jeg før jeg tilegnet meg nok kunnskap om temaet. Det er nok ikke helt riktig. Du har sikkert kjørt forbi fruktbøndene i Hardanger. Trærne er forholdsvis lave med få grener.
Fruktbøndene er selvfølgelig opptatt av å få en god avling. De er derfor nøye med beskjæringen. I de hagene jeg har vært på besøk i har trærne vært store og med kraftige grener, inkludert min egen. Det blir mindre frukt, men for ett syn det er i april – mai når det blomstrer.

Når et tre blir for kraftig med mange grener og blader, vil hver frukt få for lite næring og lys. Det går ut over kvaliteten på bærene/ frukten, som blir mindre i størrelse og mindre søte.

I Norge har vi, i motsetning til andre europeiske land, problem med trær som vokser for mye og for fort. Grunnen er at vi har mye regn og lys.

Hvordan beskjære trærne?
En liten grensag og med grensaks går jobben unna i en fei.

Gode redskaper og et rent kutt er viktig for ikke å skade treet. Ikke skråskjær for kuttet må ha så liten overflate som mulig, slik at det kan leges fortere.

Er sårflaten står kan det lønne seg å smøre på ett tynt lag med Sårbslsam.
Den gir en beskyttende hinne som hindrer råte. Nelson garden har ett produkt som er bra og lett å bruke. Den å få kjøpt på alle hagesentre.

De sier at du skal kunne kaste en hatt fra treets midtpunkt og mot stammen. Alt den støter på skal fjernes. Det vil si alle grener som vokser innover mot stammen må bort.

Alle grener som vokser rett oppover bør også fjernes. De stjeler næringen fra resten av treet og itillegg gir de ikke noe særlig frukt.

Dette plommetreet har hatt en håndfull plommer de siste årene. Et perfekt eksempel på ett tre som sårt trengte beskjæring.

Selv har jeg mange tynne, lange morelltrær som har kommet faretruende nærmt strøm og fiber ledningene. De var jeg nødt til kutte kraftig ned. De ble kuttet tvers over i ca 2,5 meters høyde. De må kuttes ca en cm bak en sidegren.

Ett godt eksempel på morelltrær som har vokst for fort og blitt tynne og lange uten mange grener.

En gartner sa til meg for noen år siden at du aldri skal skjære bort mer enn 3 store grener på ett år. Grunnen er det bruker så mye av kraften sin til å lege kuttet at det kan gå utover resten.

Slik kan du lure treet, slik at det gir mer frukt.

Har du frukt trær som ikke gir frukt? Du vurderer gjerne å sage det ned siden det ikke gir noen avling. Før du gjør det må du prøv disse rådene som jeg har fått fra en gartner.

 • Stress treet. Ta et par spadetak rundt roten på treet. Da tror treet at det skal dø og da gir det inn all kraft det har og begynner som regel å gi frukt igjen.
 • Bøyer du grenene tror treet at det er drektig og da begynner det å produsere frukt. Grener som er bøyd nedover gir større avling. På unge trær /grener kan man tvinge til å vokse nedover ved å feste et tau (som ikke gnager seg inn i grenen). Fest en stein i enden. Gamle sokke, nylonstrømper eller vinnett er perfekt å bruke til dette. Ikke så fint å se på, men det er bare for ett år. Grenene vil vokse nedover etter dette.
 • Du kan også pode treet på nytt. Du kan da pode med en gren fra et annet type tre. Kjekt med to sorter frukt på ett tre.

Skjer det noe i hagen i dag?

I dag var det nesten litt vårstemning her i Bergen. Solen skinte og fuglene kvitret. Jeg kjente at det begynte å krible godt i kroppen. Lengselen etter å sitte seg neg og grave i jorda ble kjempe sterk. Jeg prøvde å luke litt, men det var jo tele i jorda. Ikke noe unormalt det når det kun er en grad ute, men jeg måtte prøve likevel. Sekken med plantejord lå ute så den ble satt på tining til i morgen. Da er det så tid.

Jeg tok med meg kamara ut en tur for å prøve å finne ett lite vårtegn.

Denne spesielle planten (Mahongla Beahli) kjøpte jeg for to år siden. Den ser ut til å trives i japan hagen for den har breiet seg godt utover. Nå først kommer den i blomst. Den får gule blomsterklaser allerede i mars- april. Jeg gleder meg veldig til å se den i sin praktfullhet. Som du ser så har den noen røde blader. Det kan være tegn på at den ønsker litt gjødsel. Til våren skal den skal få førsteklasses hønsegjødsel blandet med litt moden kompost.

Endelig er mine krokkuser i farta.

Kiwi tre

morelltre

Skjønner dere at jeg er litt desperat etter vårtegn når jeg tar bilder av ett blad som så vidt viser tegn til å sprette ut? Dette er ett mini kiwi tre som er selvbestøvelig. Det har ikke gitt frukt enda, men det er 3. året nå så jeg håper at jeg i år kan plukke kiwi fra egen hage.

Ett glass i solen.

Mannen min Rolf har bursdag denne helgen. Da han kom hjem stod konemor klar med to glass rødvin i hendene, og sa god helg. Det skal ikke så mye mer til for å gjøre en mann glad. Så tok vi en liten tur ut i hagen for å nyte årets først glass vin der.

Da solen forsvant over åskammen ble det fort kaldt. Så da var det på tide å trekke inn til middagen.

Ønsker dere en riktig god helg.

Aktiv livredding av hagen

Det har vært bart, tørt og mye vind over lang tid i sør Norge. Det vil si at røtter og løker raskt frysetørker.

Skogbrannfare i store deler av Norge.
Det har vært mange branner den siste tiden. Det er ikke så vanlig med skogbrannfare i januar, men det er det i noen deler av landet vårt. I forrige uke var det skogbrann i Hafsfjord. Nå denne uken Frøya. Brannvesnet i Bergen la inn påbud mot åpen ild i skog og mark denne uken. Samme kveld den tredde i kraft ble det meldt inn 3 skogbranner på Sandviksiden og nå 4 branntilløp på Sotra.

Blomter og trær tørker ut. Grunnen til at jeg trekker paraleller til dette i hagebloggen er at dette gir en god pekepinn på hvor tørt plantene dine har det. De røttene som ikke har hatt tid til å vokse langt nedover er mest utsatt.
Tuja, Roser, Hortensia er ekstra var for tørke. Det er mange som sitter igjen med flere brune visne tuja mellom de grønne etter fjorårets tørke. Det er veldig trist for det tar tid å få hekken gjevn og fin igjen.

Vann plantene dine nå.
Trær og busker har ikke så mye fuktighet i grenene om vinteren. Når de har brukt opp reservelageret sitt dør de og det går fort nå som de ikke har noe vann å suge opp fra jorda

Bambusen ser ikke så sprek ut, men Pierisen er frisk og fin i bladene. Jeg må jo si at jeg føler meg litt dum når jeg drar frem hageslangen nå som det er så kaldt, selv om jeg vet at det kan være snakk om livredding for plantene mine. Uansett så er jeg glad for at jeg ikke har noe innsyn til hagen, for folk tenker jo gjerne sitt.

Dette bedet ser virkelig herjet ut. Her har jeg plantet tett i tett med vårblomster. I fjor kjøpte jeg en del ekstra Kuleprimula, for de har jeg virkelig lagt min elsk på. Jeg får håpe de har klart seg.

Vanne med varmt eller kaldt vann?
Noen mener at det er best å vanne plantene med lunket vann. Jeg bruker kaldt vann fra hageslangen. Jeg vanner midt på dagen, når temperaturen er høyest. Jeg vanner så mye slik at det får trekt godt ned i jorda.
Når man skal tine mat blir det anbefalt å bruke kaldt vann til tining. Dette er for ikke at det skal danne seg isklumper rundt produktet. Det vil jeg jeg helst unngå med plantene mine. Jeg gjorde det i fjor også, og reddet mange på den måten.

Boligboblen er en saga blott.

Det er ingen boligboble sier Glenn Sørensen Rasch som er eiendomsmegler hos Fana Sparebank. På søndag hadde han to visninger i Fana og begge boligene ble solgt innen ett døgn for kr. 600.000,- over takst. Det er mange som kommer på visningene våre, sier Glenn Sørensen.

Se objektet

Eiendommen som var til salgs i Dalhaugene har hatt jevnt tilsig av interessenter fra den dagen den ble lagt ut til salgs. På visningsdagen var det bortimot 50 par på visning. Dette kan undertegnede meddele som er en av naboene til denne eiendommen.

Eiendommen i Krokeidevegen

Se objektet

Oppussingsprosjekter Det kan se ut som folk er ute etter oppussingsprosjekter. Både huset på Krokeide og på Bønes er begge boliger som trenger betydelig rehabilitering og vedlikehold. En annen felles betegnelse er at tomtene er på 1,1 mål.

Eiendomsmegleren kan også meddele at det er flere har meldt interesse for å selge boligene sine nå frem mot våren. Vi opplever overhode ikke noen nedgang i pris legger han til mot slutten av samtalen.

Slik lager du en sunn frokostblanding

Vi går mot slutten av januar. Motivasjonen til å holde fast på nyttårsforsettet om mer trening og ett sunnere kosthold begynner gjerne å dabbe av. Denne oppskriften gir deg både energi og lyst til å starte dagen med ett sunt måltid.

Uten gluten. Venninnen min som ga meg denne oppskriften har gluten allergi. Hun er alltid på jakt etter oppskrifter som er sunne og samtidig glutenfrie. Det er ikke alltid så lett, men denne ga hun terningkast 6.

Alt av korn, nøtter, og tørket frukt kan brukes. Så her han du bruke opp restene av nøttene og den puffete risen fra sjokoladebollene du gjenrne laget til jul.
 • Havregryn
 • nøtter, mandler hakkes opp
 • Solsikkefrø
 • Linfrø
 • Sesamfrø
 • Puffet ris eller kruskakli om du ønsker den grovere
  Total mengde av det du blander bør være ca. 2 liter.
  Dette røres sammen i en bolle.
 • Varm opp en halv til en boks med honning.

Mengden honning er avgjørende på hvor søt du ønsker at den skal være.

 • Tilsett frøene fra en vaniljestang
 • Bland alt og legg det på ett stekebrett.

Dette stekes på 150 grader i ca 20 minutter. Rør om ett par ganger slik all frokostblandingen blir honning glassert. Personlig syntes jeg den er best når den blir litt crispi, men pass på for den blir fort brent.

God fornøyelse.

Tanker og ideer rundt en grønnsaksåker

Kulden er her, men om bare 43 dager er det årets første vårdag. La oss håpe at det går raskt, for jeg har så mye som jeg vil gjøre i hagen. En ting er sikkert og det er at jeg må lage en større grønnsksåker.

Stort utvalg av frø

Jeg var nemlig nede hos Nelson Garden for å plukke ut noen blomster og grønnsaksfrø. Jeg prøvde å begrense meg, men det er ikke så innmari lett når utvalget er like stort som plante lysten. Da salgsjefen sa at det var bare til å forsyne seg, følte jeg meg som en liten unge som hadde vunnet alle bamsene på øverste hylle på tivoliet. For en lykke.

Som du forstår, så må jeg utvide åkeren min, for dette ble litt i overkant mange frø. Siden jeg er på hytten mesteparten av sommeren må jeg plante grønnsaker som ikke trenger så mye omsorg og stell i ferietiden. Derfor falt valget mitt på purre, løk, persillerot, rødbeter, brokkoli og gulrøtter.

Sitrongress, reddikker, paprika, chilli og tomater og urter må få plass på hytten. Jeg må nok få til å lage meg ett nytt plantested der også. det blir trolig i ett par pallekarmer. Det er veldig enkelt og greit.

På planteskole som liten. Jeg er den eneste i huset som spiser rødbeter, men det ga meg slike gode minner fra barndommen. Da jeg gikk på barneskolen fikk jeg være med på en planteskole oppe i Øyorden i regi av skolen. Jeg glemmer aldri hvor stolt jeg var den dagen jeg kom hjem med rødbeter som jeg hadde sådd selv.

Barnas planteskole

Hadde jeg kommet over ett lite gårdsbruk som var egnet til denne type virksomhet , hadde det vært en stor glede for meg å kunne videreføre denne gleden til barna. Da min sønn gikk i banehagen hadde jeg laget en liten åker hvor de fikk plante gulrøtter. Det er ett av de beste minnene jeg har fra de årene min sønn gikk i barnehagen. Noen steder ble det sådd altfor tett, og gulrøttene ble kjempe små. Det gjorde ingenting for barna. De syntes faktisk at det var ekstra stas med de små.

Jeg tror det er viktig for både store og små å være i kontakt med jorda. Visste du at vi utskiller lykkehormoner (endorfiner) når vi tar i jorda?

En venninne av meg som var dypt deprimert i en periode sa noe som jeg tror er både riktig og viktig: «Jeg tror at alle vi mennesker er nødt til å produsere noe eget for å bli lykkelig.» Du dyrker frem både blomster og grønnsaker Elisabeth, og se hvor lykkelig det har gjort deg. Det er helt sant. Jeg vil påstå at det ikke bare har gjort meg til ett sunnere -, men også til ett bedre menneske.

Du trenger ikke stor plass for å dyrke noen grønnsaker, og det krever heller ikke så mye av deg. I alle plantesentre vil du få god hjelp og veiledning. Og husk at det ikke er flaut å spørre. I hagemiljøet er det ett stort pluss å være «helt grønn.»

Ønsker deg en fin helg.

Kuldetid er såtid.

Nå kryper gradestokken nedover og det betyr at det er tid for å så en rekke blomster.
Jeg tenker da på stauder. Jeg kunne skrevet en smørbrødliste til deg om hvilke frø som trenger kuldebehandling, men jeg vil gi deg en enkel huskeregel istedenfor.

Lavendel og Kokardblomst fra Nelson Garden

Stauder er flerårige blomster og er derfor vant til kulden. De sår også seg selv. Stort sett alle staudefrø vil ha og tåler kuldebehandling.

Lag minidrivhus av plastbokser.

Planter du frø direkte i bedene på høsten og vinteren er det stor fare for at regnet skyller de bort fra vokseplassen eller at fuglene spiser dem. Derfor er det lurt å dekke frøene til.

Du trenger ikke å kjøpe dyre plantekasser (mini drivhus) for å få så planter. Du kan enkelt lage minidrivhus ved å plante i gjennomsiktige plastbokser. TIl dette bruker jeg plastbokser med lokk. Slike kan du få i hvilken som helst butikk som har gotteri i løs vekt. Boksene hoper seg som regel opp på lageret, så butikkene gir de gladelig bort.

Dette er veldig enkelt, kan gjøres på kjøkkenbordet, lager ikke mye søl og krever ikke noe stell før langt utpå forsommeren.

 • Først må du sørge for å ha frø og jord. Såjord som er tilført sand er uten tvil det beste.
 • Plastboksene må vaskes godt før du starter.
 • Sett deg til rette med frø, jord, litt vann og bokser.
  Jeg fyller en boks med cirka 1 liter så – eller kaktus jord. Små steiner, kvister eller lecakuler er lurt å ha i bunn for drenering.
  Jeg legger noen lecakuler i knestrømper til småpotter og strømpebukser når jeg har større potter. Da kan jeg bruke de om og om igjen. Det hjelper også på hvis du legger ett lag med fuktig tørkepapir i bunn.
 • Fukt jorda. Om plantejorda ikke er altfor fuktig trenger du cirka 2 desiliter vann som du blander inn. Er plantejorda veldig fuktig fra før så må du bruke mindre vann. Noen ganger ligger jordsekkene ute hos forhandler, og da kan det bli små hull i plastikken, slik at de blir veldig rå. Poenget er at jorden du skal så i må være akkurat passe fuktig. Blir det for mye vann i jorda så råtner frøene.
 • Når jorda i plastboksen er jevnet ut så sår du forsiktig. Om frøene er veldig små skal de omtrent ikke ha noe jord dekke. Større frø skal ha litt jord eller eller annet dekke over seg.
 • Klapp gjerne forsiktig over frøene. Du kan også dekke over med litt sand eller vermiculite. Sistnevnte ser ut som noe slags trefiber som trekker til seg noe av overskuddet av fuktigheten fra jorda. Dermed forhindrer det at det råtner. Dette er å få kjøpt på hagesentrene.
 • Merk plantene, for ellers går er det fort gjort å glemme hva som er hva når våren kommer. Plast pinner er å få kjøpt, men du kan også lage merkelapper selv ved å klippe opp rømme eller yougurtbegre.

Her har jeg laget merkelapper av et cream frech-beger.
Du kan skrive med vannfast tusj eller gråblyant og forsegler merkelappen med klar tape. Det blir fuktig inne i boksen og uten forseglingen kan skriften bli uleselig.

 • Lokket settes så på. Nå er dette et helt tett, og skal få stå i fred i hagen noen måneder.
 • Når de så begynner å spire på vårparten må de ses til. Vårsola er sterk og kan fort tørke ut jorda eller svi bladene.
 • Når de har vokst noen cm er det tid for prekivering. Forsiktig skal de settes i egne små potter, eller direkte ut på vokseplassen. De bør da behandles med forsiktighet, akkurat som små babyer. De er veldig skjøre og knekker hvis du drar de etter stilken, så forsøk å ta dem under roten.

Bakerst i hagen får de morgensolen, men står i skygge resten av dagen. Her står ved siden av påskelijer og andre vårløker.
I fjor var det en kald og tørr vinter og mange blomster gikk tapt. Ved å plante på denne måten klarte de seg.

bilde tatt mars 2013

Når du planter selv kan bli veldig mange småplanter. Populært å ha med på plantebytte i hagelaget eller bare gi bort til venner.

hageoghus

Følges av 63 medlemmer.
Origo hageoghus er en sone på Origo. Les mer

Elisabeth Heggland Urø er 45 år og kommer fra Bergen. Hun er aktiv i Hagelaget, og er fylkesleder i Hageselskapet Hordaland, samt sekretær i Fana hagelag.
Hun har alltid hatt stor sans for interiør, men hageinteressen kom for fult da de 2009 kjøpte et eldre hus på Bønes, fra 1965. De forrige eierne ville rive huset for å bygge 10 leiligheter på tomten, og ingenting hadde blitt vedlikeholdt, hverken inne eller ute. Etter utallige timer har de begynt å få stell på tingene. Hagen har fire rom og er utrolig spennende. Et rom som er minner om oldemors hage med epler, pærer, kirsebær,solbær, stikkelsbær, asparges mm. I dette rommet har hun også en liten grønnsaksåker med blant annet brokkoli, poteter, løk, og urter. Elisabeth har også en stor japansk hage med en liten hagedam og mosebed. Hun er mest glad i den Japanske hagen.

Du kan også følge hennes daglige innlegg på hagebloggeren.no
Protettbilder som er brukt i headingen er tatt av Rolf Sejersted.
Elisabeth blogger i samarbeid med Bergensavisen._

Annonse